Stołówka

JADŁOSPIS

 

PONIEDZIAŁEK   17.09.18

śniadanie; chleb, masło, szynka drobiowa, ogórek, pomidor, rzodkiewka, herbata

II śniad.; żurawina suszona

Obiad; zupa kalafiorowa z ziemniakami, ryż zapiekany z jabłkami, kompot

Podwieczorek; arbuz

 

WTOREK 18.09.18

Śniadanie; płatki owsiane na mleku, chleb, masło, dżem truskawkowy

II śniad.; sok pomarańczowy

Obiad; Barszcza biały z ryżem, schab duszony, kopytka ziemniaczane, kapusta czerwona, kompot

Podwieczorek; banany

 

ŚRODA  19.09.18

Śniadanie: pasta z kurczaka, chleb, masło, pomidor, ogórek, herbata

II śniad.; jabłka

obiad: zupa koperkowa z ryżem, leczo z ziemniakami, kompot

podwieczorek; pączusie serowe, herbata owocowa

 

CZWARTEK 20.09.18 

Śniadanie: bułka z masłem, serem żółtym, pomidorem, herbata, kakao

II śniadanie; rodzynki

Obiad: rosół z makaronem, filet z kurczaka w krakersie, ziemniaki, mizeria, kompot

podwieczorek: śliwki, nektarynki

 

PIĄTEK 21.09.18

Śniadanie: pieczywo mieszane, pasta z makreli z serem białym, zbożowa, herbata

II śniadanie; pestki dyni

Obiad: zupa jarzynowa z makaronem, pierogi leniwe z serem i cukrem, kompot

podwieczorek: winogrona, jabłka

 


 ROK SZKOLNY 2018/2019

 

Przypominamy, że płatności za obiady regulujemy do 15-go każdego miesiąca.

Uczniowie, którzy w danym dniu chcą skorzystać z obiadu, mają obowiązek poinformować intendentkę p. T. Wronę najpóźniej do godz. 9.00.

Odliczenia za czasową nieobecność ucznia w szkole w danym miesiącu i nie korzystanie przez niego w tym okresie z obiadów regulowane są przy dokonywaniu wpłaty na obiady na kolejny miesiąc, przy czym informacja o nieobecności ucznia w szkole musi być  zgłoszona przez rodziców do sekretariatu szkoły do godz. 9.00. 


W związku z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia
z dnia 26.08.2015r. (Dz.U. 2015 poz. 1256), w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Słotwinie wprowadzono zalecane zmiany odnośnie wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży na stołówkach szkolnych.

W naszej kuchni szkolnej zostały zatem wprowadzone wymagane ograniczenia w używaniu soli i cukru, a także wykluczone zostały produkty spożywcze takie jak majonez, czy ketchup o zaniżonych zawartościach pomidorów w 100gr produktu. W zamian za to wprowadzone zostały naturalne środki spożywcze: wegeta-naturalna, miód pszczeli, zioła, sól morska, cukier trzcinowy.
Dzieciom szkolnym i przedszkolnym do posiłków zostały włączone owoce i soki owocowo-warzywne, dzieciom przedszkolnym pieczywo razowe.
Oprócz tego poprzez zastosowanie metody duszenia mięs stosuje się ograniczanie tłuszczy  przygotowywanych posiłkach, potrawa smażona natomiast będzie podawana raz w tygodniu.