Press "Enter" to skip to content

Stołówka

                                                                      ROK SZKOLNY 2017/2018

 

PONIEDZIAŁEK;  27.11.17

ŚNIADANIE ; chleb, masło, kiełbaski drobiowe, pomidor, herbata z cytryną

II śniadanie; gruszki

OBIAD; zupa fasolowa z ziemniakami, makaron z serem i cukrem, kompot

PODWIECZOREK; deser mleczny

 

 

WTOREK 28.11.17

ŚNIADANIE; płatki owsiane na mleku, chleb, masło, masło orzechowe

II śniadanie; żurawina suszona

OBIAD; zupa krem kalafiorowy, eskalopki z kurczaka, ziemniaki, surówka z selera z rodzynkami i jabłkiem, kompot

PODWIECZOREK; banan

 

 

ŚRODA 29.11.2017r

ŚNIADANIE; chleb, masło, pasta z sera białego z rzodkiewką, szczypiorkiem, ogórek, pomidor, kawa zbożowa

II śniadanie; jabłka

OBIAD; żurek z ziemniakami, klops w sosie pomidorowym, ryż, brokuł z wody, kompot

PODWIECZOREK; galaretka owocowa

 

.

 

CZWARTEK  30.11 .17

Śniadanie;  pieczywo mieszane, indyk w galarecie, ogórek, pomidor, herbata z cytryną

II śniadanie; mandarynki

OBIAD ; zupa ziemniaczana, gulasz z kaszą, ogórek, kompot

PODWIECZOREK; drożdżówka z serem, herbata owocowa

 

 

PIĄTEK 1.12.17

Śniadanie; pieczywo mieszane, pasta z tuńczyka, masło, pomidor, ogórek, herbata, kawa zbożowa

II śniadanie; chrupki kukurydziane

OBIAD; zupa ogórkowa z ryżem, racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, kompot

Podwieczorek; mandarynki

 

Przypominamy, że płatności za obiady regulujemy do 15-go każdego miesiąca.

Uczniowie, którzy w danym dniu chcą skorzystać z obiadu, mają obowiązek poinformować intendentkę p. T. Wronę najpóźniej do godz. 9.00.

Odliczenia za czasową nieobecność ucznia w szkole w danym miesiącu i nie korzystanie przez niego w tym okresie z obiadów regulowane są przy dokonywaniu wpłaty na obiady na kolejny miesiąc, przy czym informacja o nieobecności ucznia w szkole musi być  zgłoszona przez rodziców do sekretariatu szkoły do godz. 9.00. 


W związku z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia
z dnia 26.08.2015r. (Dz.U. 2015 poz. 1256), w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Słotwinie wprowadzono zalecane zmiany odnośnie wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży na stołówkach szkolnych.

W naszej kuchni szkolnej zostały zatem wprowadzone wymagane ograniczenia w używaniu soli i cukru, a także wykluczone zostały produkty spożywcze takie jak majonez, czy ketchup o zaniżonych zawartościach pomidorów w 100gr produktu. W zamian za to wprowadzone zostały naturalne środki spożywcze: wegeta-naturalna, miód pszczeli, zioła, sól morska, cukier trzcinowy.
Dzieciom szkolnym i przedszkolnym do posiłków zostały włączone owoce i soki owocowo-warzywne, dzieciom przedszkolnym pieczywo razowe.
Oprócz tego poprzez zastosowanie metody duszenia mięs stosuje się ograniczanie tłuszczy  przygotowywanych posiłkach, potrawa smażona natomiast będzie podawana raz w tygodniu.