Press "Enter" to skip to content

Stołówka

 JADŁOSPIS 

PONIEDZIAŁEK;  05.03.2018

ŚNIADANIE; chleb, masło, kiełbaski drobiowe grzane, herbata z sokiem

II śniadanie; jabłka

OBIAD; zupa ogórkowa z ryżem, kluski na parze z truskawkami, masłem i cukrem, kompot

PODWIECZOREK; sok owocowo-warzywny

 

WTOREK 06.03.2018

ŚNIADANIE; płatki ryżowe na mleku, chleb, masło, serek topiony

II śniadanie; rodzynki

OBIAD; rosół z makaronem, podudzie z kurczaka, ziemniaki, sałatka z białej kapusty z marchewką, kompot

PODWIECZOREK; gruszki

 

ŚRODA 07.03.2018

ŚNIADANIE; kanapki z masłem, szynką z indyka, pomidorem i ogórkiem, herbata

II śniadanie; mandarynki

OBIAD; krem z dyni z grzankami, kotleciki ziemniaczane z sosem mięsnym, surówka z kapusty kiszonej, kompot

PODWIECZOREK; rogalik drożdżowy z dżemem

 

CZWARTEK  08.03.2018

Śniadanie; kanapki z masłem, pastą drobiową, ogórkiem i pomidorem, kawa zbożowa

II śniadanie;  pomarańcze

OBIAD; krupnik zabielany, befsztyk wiejski, ziemniaki, brokuł z wody, kompot

PODWIECZOREK; galaretka owocowa

 

PIĄTEK 09.03.2018

Śniadanie; pasta z sera białego ze szczypiorkiem, herbata, kawa zbożowa

II śniadanie; melon

OBIAD; zupa pomidorowa z makaronem, ryba panierowana, ziemniaki, buraczki czerwone, kompot

Podwieczorek; jogurt owocowy

                                                                 

 ROK SZKOLNY 2017/2018

 

Przypominamy, że płatności za obiady regulujemy do 15-go każdego miesiąca.

Uczniowie, którzy w danym dniu chcą skorzystać z obiadu, mają obowiązek poinformować intendentkę p. T. Wronę najpóźniej do godz. 9.00.

Odliczenia za czasową nieobecność ucznia w szkole w danym miesiącu i nie korzystanie przez niego w tym okresie z obiadów regulowane są przy dokonywaniu wpłaty na obiady na kolejny miesiąc, przy czym informacja o nieobecności ucznia w szkole musi być  zgłoszona przez rodziców do sekretariatu szkoły do godz. 9.00. 


W związku z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia
z dnia 26.08.2015r. (Dz.U. 2015 poz. 1256), w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Słotwinie wprowadzono zalecane zmiany odnośnie wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży na stołówkach szkolnych.

W naszej kuchni szkolnej zostały zatem wprowadzone wymagane ograniczenia w używaniu soli i cukru, a także wykluczone zostały produkty spożywcze takie jak majonez, czy ketchup o zaniżonych zawartościach pomidorów w 100gr produktu. W zamian za to wprowadzone zostały naturalne środki spożywcze: wegeta-naturalna, miód pszczeli, zioła, sól morska, cukier trzcinowy.
Dzieciom szkolnym i przedszkolnym do posiłków zostały włączone owoce i soki owocowo-warzywne, dzieciom przedszkolnym pieczywo razowe.
Oprócz tego poprzez zastosowanie metody duszenia mięs stosuje się ograniczanie tłuszczy  przygotowywanych posiłkach, potrawa smażona natomiast będzie podawana raz w tygodniu.