Press "Enter" to skip to content

Stołówka

                                                                      ROK SZKOLNY 2017/2018

PONIEDZIAŁEK;  12.02.2018

ŚNIADANIE; kanapki z masłem, szynką, ogórkiem, pomidorem, herbata z cytryną

II śniadanie; jabłka

OBIAD; zupa jarzynowa z ziemniakami, spaghetti z sosem mięsnym i serem żółtym, kompot

PODWIECZOREK; mandarynki

 

WTOREK 13.02.2018

ŚNIADANIE; kanapki z masłem, pasztetem drobiowym, ogórkiem kiszonym, herbata, kawa zbożowa;

II śniadanie; sok owocowo-warzywny

OBIAD; kotlet drobiowy, ziemniaki, kapusta biała z marchewką, koperkiem, kompot;

PODWIECZOREK; pączek z serem, herbata owocowa.

 

ŚRODA 14.02.2018

ŚNIADANIE; pieczywo mieszane, masło, pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem, herbata, kawa zbożowa;

II śniadanie; chrupki kukurydziane;

OBIAD; zupa fasolowa z ziemniakami, pierogi z truskawkami, masłem i cukrem;

PODWIECZOREK; galaretka owocowa.

 

CZWARTEK  15.02.2018

Śniadanie; pieczywo mieszane, pasta z sera białego z ogórkiem i rzodkiewką, herbata, kakao;

II śniadanie;  jabłka

OBIAD; barszcz biały z ryżem, schab duszony w sosie, ziemniaki, brokuł z wody, kompot;

PODWIECZOREK; jogurt owocowy.

 

PIĄTEK 16.02.2018

Śniadanie; pieczywo mieszane, płatki kukurydziane, chleb, masło, miód.

II śniadanie; mandarynki

OBIAD; zupa pomidorowa, ryba panierowana, ziemniaki, buraczki czerwone, kompot

Podwieczorek; wafel kakaowy, sok owocowy.

 

 

 

Przypominamy, że płatności za obiady regulujemy do 15-go każdego miesiąca.

Uczniowie, którzy w danym dniu chcą skorzystać z obiadu, mają obowiązek poinformować intendentkę p. T. Wronę najpóźniej do godz. 9.00.

Odliczenia za czasową nieobecność ucznia w szkole w danym miesiącu i nie korzystanie przez niego w tym okresie z obiadów regulowane są przy dokonywaniu wpłaty na obiady na kolejny miesiąc, przy czym informacja o nieobecności ucznia w szkole musi być  zgłoszona przez rodziców do sekretariatu szkoły do godz. 9.00. 


W związku z nowym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia
z dnia 26.08.2015r. (Dz.U. 2015 poz. 1256), w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Słotwinie wprowadzono zalecane zmiany odnośnie wymagań jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży na stołówkach szkolnych.

W naszej kuchni szkolnej zostały zatem wprowadzone wymagane ograniczenia w używaniu soli i cukru, a także wykluczone zostały produkty spożywcze takie jak majonez, czy ketchup o zaniżonych zawartościach pomidorów w 100gr produktu. W zamian za to wprowadzone zostały naturalne środki spożywcze: wegeta-naturalna, miód pszczeli, zioła, sól morska, cukier trzcinowy.
Dzieciom szkolnym i przedszkolnym do posiłków zostały włączone owoce i soki owocowo-warzywne, dzieciom przedszkolnym pieczywo razowe.
Oprócz tego poprzez zastosowanie metody duszenia mięs stosuje się ograniczanie tłuszczy  przygotowywanych posiłkach, potrawa smażona natomiast będzie podawana raz w tygodniu.